Vyhlídky ze zámeckých věží, na které to stihnete ještě letos!

Minaret v Lednicko-valtickém areálu. Zdroj: Pixabay
Minaret v Lednicko-valtickém areálu. Zdroj: Pixabay

Vyhlídky ze zámeckých věží potěší malé i velké výletníky. Obzvláště pokud jde o takové zámky jako Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, Lednice, zámek v Kroměříži nebo v Náchodě. 5 výletů s výhledem ze zámeckých věží nikdy neomrzí. Vystoupejte po zámeckých schodech a kochejte se. Kdo tam bude první?

Až na jednu výjimku mají otevřeno do konce září nebo do konce října. Tak se vydejte na výlet co nejdřív!

Věž na zámku v Hluboké má 245 schodů

Zámek Hluboká nad Vltavou vás potěší nádherným výhledem na krajinu ve svém okolí. Jedno z nejnavštěvovanějších míst v Česku zdobí architektura inspirovaná Windsorským hradem a je opravdu impozantní.

Vyhlídka z věže je součástí samostatného prohlídkového okruhu. Věž s cimbuřím měří od nádvoří 52 metrů. Od dolního parteru zámeckého parku 58 metrů a má celkem 245 schodů. Pokud připočítáte k výšce věže výšku kopce, na kterém zámek stojí, díváte se na okolní krajinu ze 102 metrů. V případě špatného počasí se na věž bohužel nedostanete a s návštěvou neotálejte. Výlet musíte stihnout do 30.9. 

Zámek Hluboká nad Vltavou

Zámek Český Krumlov má nejvěžovatější věž

Věž tohoto zámku poskytuje úchvatný pohled na historické město Český Krumlov, které je zapsáno na seznamu UNESCO. Výhled na meandry řeky Vltavy a malebné střechy města vaše oko potěší.

Zámecká věž je odnepaměti symbolem Českého Krumlova a zvýrazňuje jeho bohatou historii a krásu. Světoznámý spisovatel Karel Čapek označil českokrumlovskou věž za „nejvěžovatější věž“ ze všech věží. Výstup na vyhlídkový ochoz zámecké věže po 162 schodech vás odmění kouzelným výhledem na celé město a blízké okolí.

Vyhlídka z věže je součástí prohlídkové trasy „Hradní muzeum a zámecká věž“. Zámek Český Krumlov obohatí váš výlet a ocení ho i děti. Otevřeno mají do 22. 12. 

Hrad a zámek Český Krumlov
Hrad a zámek Český Krumlov

Zámek Lednice: Do Turecké věže vystoupáte po 302 stupních

Zámek Lednice je součástí Lednicko-valtického areálu, jenž je na seznamu UNESCO. Přímo v zámecké budově žádná věž ani vyhlídka není. Tou se můžete pokochat v zámeckém parku, kde stojí Minaret, kterému se také říká Turecká věž. Toto atraktivní dílo zbudoval Alois Josef I. podle plánů architekta Josefa Hardtmutha na přelomu 18. a 19. století. Tato výjimečná stavba měří téměř 60 metrů a patří na evropském kontinentě mezi nejvyšší.

Projděte se třemi ochozy a k nejvyššímu z nich vystoupejte po samostatném spirálovitém kamenném schodišti po 302 stupních. Z Minaretu obdivujte rozsáhlé zahrady a parky, jež jsou jedny z nejkrásnějších v Evropě. a to do konce října. 

Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu. Zdroj: Pixabay
Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu. Zdroj: Pixabay

I Arcibiskupský zámek v Kroměříži má svou věž

Věž Arcibiskupského zámku v Kroměříži nabízí nádherný výhled na město a okolní zahrady, které jsou na seznamu UNESCO. Dominantou zámku i celé Kroměříže je Zámecká věž, která měří 84 metrů. Ochoz věže hledejte ve výšce 40 metrů a vede na něj 206 schodů. Z věže je za příznivého počasí krásný výhled nejen na město a blízké okolí, ale i na Jeseníky, Javorníky a Chřiby.

Vyhlídka je součástí prohlídkové trasy Věž a klenotnice, která je přístupná individuálně, bez průvodce do konce října. 

Kroměříž
V zahradě potkáte mnoho zvířat. Foto: Milan Nakládal

Zámek Náchod zve do půvabných interiérů, zahrady a věže

Věž je dominantou celého Náchodského zámku a zároveň je jeho nejstarší dochovanou částí. Na vyhlídku vede 141 schodů, odměnou za jejich vystoupání je nádherný výhled do širokého okolí. Uprostřed věže je hladomorna a při vstupu se naskýtá pohled do sklepení.

Z vyhlídky se nabízí jedinečný pohled na centrum Náchoda,  je přístupná samostatně bez průvodce společně s podzemní prostory gotického sklepa se studnou. Vyhlídka je součástí prohlídkové trasy s názvem Věž a je vám k dispozici do konce září.

Zdroj: Státní zámek Náchod
Zdroj: Státní zámek Náchod