Na hrady a zámky: Hračky, gobelíny i záhadné sklepení!

Zahrada na zámku v Telči. Zdroj: NPÚ
Zahrada na zámku v Telči. Zdroj: NPÚ

Vysočina láká na hrady a zámky do 3. listopadu. Užijte si procházku v nádherné podzimní zahradě, Hraběcí apartmán i hračky z půdy. Možná vás zlákají monumentální vyhlídky a záhady ve sklepení. Nenechte si ujít překrásnou expozici gobelínů ani hradní pivovar. Vydejte se na všechny čtyři výlety! Potěšte své oko historickou krásou. Litovat nebudete!

Navštivte zámek Jaroměřice nad Rokytnou, je barokním pokladem Vysočiny

Když přijedete autem do tohoto města, po cestě Váš zrak bezpochyby uchvátí krásný a rozlehlý zámek Jaroměřice nad Rokytnou, který se nachází ve stejnojmenném malém městě. Byla by však veliká chyba u něj nezastavit a neprohlédnout si ho zblízka a ze všech stran.  Ze všech stran proto, že za zámkem se rozprostírají nádherné zahrady, ve kterých se často konají i svatební obřady.

Zámek nabízí 3 prohlídkové okruhy – Hraběcí apartmán, hostinské pokoje a kuchyň, hračky z půdy. 

Pohled na zámek ze zahrady
Projděte se krásnými zahradami kolem ještě krásnějšího zámku. Zdroj: Michal Gorski

Hrad Lipnice slibuje monumentální vyhlídky a sklepení

Víte, co mají společného skauti, bobříci a rytířské ctnosti? Vydejte se spolu s námi na nejtajuplnější sídlo Vysočiny a vše se dozvíte. Hrad Lipnice nad Sázavou vás navíc uchvátí monumentálními vyhlídkami, záhadným sklepením i netradičními nočními prohlídkami.

Hrad Lipnice nad Sázavou. Foto: flickr.com / Donald Judge
Hrad Lipnice nad Sázavou. Foto: flickr.com / Donald Judge

Zámek Náměšť nad Oslavou vám představí královský i dětský apartmán

Navštivte s námi renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou, který se tyčí na kopci nad řekou Oslavou. Vydejte se na prohlídku zámku, kde můžete obdivovat nádherné interiéry s unikátní expozicí gobelínů, knihovnu, kde je uložena Bible kralická, či vstoupit do královského i dětského apartmánu. A poté se projděte krásným parkem s fontánami a náměšťskou oborou. Poznejte zámek Náměšť nad Oslavou proslavený svou bohatou hudební historií i současností.

Státní zámek Náměšť nad Oslavou. Foto: Anna Petruželková
Státní zámek Náměšť nad Oslavou. Foto: Anna Petruželková

Zámek Telč: Hradní pivovar a černá kuchyně

Telčský zámek zrekonstruovali vloni. Projekt s názvem „Státní zámek Telč – Růže Vysočiny“ začal v únoru 2020 a zahrnoval mimo jiné kompletní předláždění nádvoří, opravu vnitřních fasád, revitalizaci interiérů a restaurování více než čtyř set mobiliárních předmětů.

Můžete navštívit dvě nové prohlídkové trasy. V jižním paláci se otevřelo Zámecké muzeum, které atraktivní formou představuje méně známou historii města a zámku, s důrazem na osobnost Zachariáše z Hradce a jeho rodinu. Hradní pivovar skrývá depozitář s expozicí Poklady za oponou, která návštěvníky seznámí s procesem restaurování a preventivní péče o historické předměty.

V prostorách bývalé černé kuchyně vzniklo nové návštěvnické centrum s pokladnou a prodejnou suvenýrů, což dále zvyšuje komfort návštěvníků.

Přijďte se podívat na krásně zrekonstruovaný zámek v Telči a prožijte kouzelné chvíle plné historie, zábavy a kultury.

Zámek Telč. Zdroj: NPÚ
Zámek Telč. Zdroj: NPÚ