Tipy na zdravé svačinky na výlet plné energie a vitamínů

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Kdo chodí často na dlouhé túry, pravděpodobně ví, že je nezbytné si na cestu připravit chutnou svačinu. Různé bufety a další restaurační zařízení na cestách totiž často připravují těžké a nezdravé pokrmy, které s následným výšlapem či jinými sportovními aktivitami nejdou příliš dohromady.

Rychlé doplnění energie v malém balení

Prvním tipem na zdravou svačinku, která je plná vitaminů i energie, je sušené ovoce. Zatímco v případě čerstvého ovoce s sebou „zbytečně“ taháte spoustu vody, sušené ovoce obsahuje díky odpaření vody koncentrované živiny v objemově úsporném balení.

Sušené ovoce kromě vitaminů a minerálů obsahuje především sacharidy. Jde tak o skvělou volbu ve chvíli, kdy cítíte, že již ve svalech nemáte potřebnou energii. Nejlepší variantou je, pokud po cestě plody postupně „uzobáváte“ a energii tak doplňujete průběžně. Sušené ovoce, to nejsou jen známé rozinky nebo brusinky. Populární jsou i sušené datle, fíky, jablka, jahody nebo broskve a mango. Seznam sušeného ovoce dostupného na trhu je ale mnohem delší.

Oříšky (i ty v čokoládě)

Další skvělou volbou na svačinu do kapsy, která doslova překypuje živinami, jsou nejrůznější ořechy a oříšky. Ořechy patří mezi potraviny vůbec nejbohatší na některé minerály a vitaminy. Kromě toho obsahují zdravé tuky a bílkovinu.
Oříšky jsou potravinou, se kterou rychle můžete na delší dobu zasytit žaludek a díky přijatým živinám zajistit správnou funkčnost těla i přes zvýšenou fyzickou námahu.
Pokud chcete, abyste i v případě konzumace ořechů zvládli rychle doplnit energii, můžete vsadit například na variantu máčenou v čokoládě.

Sendviče a bagety

První dvě zmíněné potraviny jsou vhodné spíše pro rychlé doplnění energie či nouzové zasycení, o plnohodnotná jídla se ale nejedná. Na oběd si v případě výletu do přírody můžete sbalit chutný sendvič či bagetu. Nemluvíme ale o smaženém řízku s chlebem, jak si možná pamatujete z výletů s rodiči.

Připravte si svačinku plnou čerstvé zeleniny, chybu neuděláte ani s máslem nebo s trvanlivou uzeninou či plátkovým sýrem. V případě jednodenních výletů můžete do bagety přidat i plátky restovaného kuřecího masa nebo vařené vajíčko. Vyhnout byste se naopak měli surovinám, které rychlé podléhají zkáze – majonéze, šunce či měkkým sýrům. Bagetu neváhejte dochutit solí a pepřem. Pozor pouze na to, aby zelenina kvůli soli nepustila vodu a bageta poté nebyla rozmáčená.

Studené saláty

Jestliže preferujete jídelníček bez pečiva, můžete si místo bagety připravit salát do krabičky. Jeho složení by v podstatě mělo odpovídat surovinám, které jsme zmínili jako náplň bagety. Přidat naopak můžete například vařené těstoviny nebo kuskus. Salát si připravte do krabičky a snězte vidličkou, kterou si rovněž nezapomeňte přibalit.