Výlety na hrady a zámky: Černá kuchyně, dětská herna i psaní brkem

Celkový pohled na hrad Grabštejn. Zdroj: NPÚ
Celkový pohled na hrad Grabštejn. Zdroj: NPÚ

Zavítejte na památky na Liberecku, které brzy uzavřou své brány. Většina hradů a zámků ve správě Národně památkového ústavu má otevřeno do 3. listopadu, některé do konce října. Vypravte se na 6 výletů, které vám zpříjemní podzim a ještě se něco zajímavého dozvíte. Některé památky nabízí zajímavé programy pro vaše děti. 

Zámek Lemberk: Nahlédněte do světničky svaté Zdislavy

Pojďte s námi zavítat na Lemberk u Jablonného v Podještědí. Navštívíte místo, které je neodmyslitelně spjaté s životem sv. Zdislavy z Lemberka. Lemberk je perla raně barokní architektury zasazená v krásném podhůří Lužických hor. Poznáte jedinečnou barokní štukovou výzdobu, původní Zdislavinu světničku, rytířský sál, černou kuchyni a clam-gallasovský apartmán, který vám přiblíží bohaté dějiny zámku a to do 3. listopadu. 

Černá kuchyň na Lemberku. Zdroj: NPÚ,
Černá kuchyň na Lemberku. Zdroj: NPÚ,

Zažijte staré časy: Šmejděníčko šmejdění na zámku Hrubý Rohozec

Stůl v jídelně prostřený na nedělní oběd či dětská herna, jak kdyby z ní děti právě odběhly hrát si do parku. Hrubý Rohozec, bohatě vybavený dobovým mobiliářem, ve vás záměrně vyvolá dojem, že šlechtická rodina odešla z místnosti těsně před vaším příchodem. Vydejte se nasát autentickou atmosféru a posedět do kavárny do 3. listopadu.

Hrubý Rohozec. Foto: Flickr.com / János Korom Dr. 19 Million Views / CC BY-SA 2.0
Hrubý Rohozec. Foto: Flickr.com / János Korom Dr. 19 Million Views / CC BY-SA 2.0

Hrad Grabštejn skrývá poklady, které střeží svatá Barbora

Grabštejn hlídá patronka horníků, sídlící v kapli sv. Barbory z poloviny 16. století. Při návštěvě této unikátní památky zažijete neskutečný pocit pokory k tomuto maličkému prostoru, který je nádhernou renesanční památkou s ojedinělou výmalbou. Vychutnejte si ji do 3. listopadu.

Malí návštěvníci se mohou těšit na speciální interaktivní a zábavnou prohlídku, kdy si sami vyzkouší, jak se dříve na hradě žilo, jak se panstvo oblékalo či stolovalo. Mohou se obléknout do kostýmu, psát starým brkem anebo poznávat hudební nástroje. Trasa prohlídky je zkrácená a přizpůsobena malým dětem.

Gotické sklepení na Grabštejně. Zdroj: NPÚ
Gotické sklepení na Grabštejně. Zdroj: NPÚ

Zámek Frýdlant je to pravé místo pro malé princezny a rytíře!

Frýdlant toto vše dětem splní. A nebojte se, dětská prohlídka zámku není žádná nuda. Uvidíte rozzářené oči vašich dětí, když se posadí na královský trůn nebo k hodovnímu stolu. Malí rytíři si mohou vzít meč do ruky a také si společně zahrát dobové hry. A nakonec vyletí ptáček, to až si je vyfotíte na památku. Výlet podnikněte do 31. října.

Frýdlantský hrad i zámek vám nabízí několik prohlídkových tras. Základní okruh vás provede hradním muzeem, hostinskými a dámskými pokoji, reprezentačními salony až do srdce zámku. Tím je kuchyně, která je dodnes funkční, a dokonce se zde vaří a peče.

Další okruh se bude líbit milovníkům zbraní. V nové zbrojnici uvidíte více jak tisíc chladných i palných, vojenských i loveckých zbraní.

Velkým lákadlem je již zmíněná prohlídka pro menší děti, které se dozvědí, jak se na hradě žilo a topilo v těch velikánských salonech nebo jak si hrály děti zdejšího pána. Na památku si mohou namalovat obrázek.

Frýdlant - Věžička. Zdroj: NPÚ
Frýdlant – Věžička. Zdroj: NPÚ

Bezděz je památkou, kde vás políbí múzy. Přijeďte probudit tu svoji!

Hrad Bezděz je plný múz. Své o tom věděl Karel Hynek Mácha, který okouzlen touto krajinou napsal báseň Večer na Bezdězu. Malebná oblast nese i jméno po tomto českém básníkovi s romantickou duší. Nechejte se i vy očarovat tímto magickým místem. Výlet si naplánujte do 30. října.

Nechal jej postavit Přemysl Otakar II jako reprezentativní sídlo krále a na obranu obchodních cest. Tato pevnost se však později stala nedobrovolným vězením Kunhuty, vdovy po tomto českém králi, a jejího sedmiletého syna Václava. Za doby vlastnictví Albrechtem z Valdštejna se z Bezdězu stal klášter.
Dnes je místo architektonickým klenotem rané gotiky ve střední Evropě a významnou dominantou Máchova kraje.

Bezděz - Čertova věž. Zdroj: NPÚ
Bezděz – Čertova věž. Zdroj: NPÚ

Trosky: Poznejte osmý div světa, čertovy rohy Českého ráje

Symbol Českého ráje a nejznámější česká zřícenina. Vydejte se s námi na hrad Trosky, okouzlující ikonickou památku s bohatou historií. Její jedinečná silueta „čertových rohů“ září i desítky kilometrů daleko a vám nabídne jedinečné výhledy do krajiny a spoustu nádherně stráveného času. Výlet si naplánujte do 3. listopadu od 9.00 do 16.00.

Trosky. Baba z vrcholu Panny. Zdroj: NPÚ
Trosky. Baba z vrcholu Panny. Zdroj: NPÚ