Tušíte, co je výsledkem rovnice mouka+med+pepř? Peprník! Tak se totiž v minulosti říkávalo perníkům, neboť jediné koření, které tehdy obsahovaly, byl pepř. Projděte se dějinami perníku od jeho peprných začátků až po dnešní vykrajované a bílkovou polevou zdobené cukroví. Vánoční výstava v Schumpeterově domě v Třešti potrvá až do 2. února 2024.
Bez perníčků si nelze představit Vánoce, jejich sladce kořeněná vůně provoní v době adventu nejednu domácnost. Známe ale jeho historii, která sahá hluboko do starověku? Již tehdy bývala základem perníku žitná mouka, do níž se přidával med a z koření pouze pepř. Proto se perníkům kdysi říkalo peprníky a z tohoto výrazu se vyvinulo dnešní označení pro perníky.
Zatímco dnes průmyslově vyráběný perník patří k levnějším pochoutkám, v minulosti byly výrobky perníkářského řemesla luxusním zbožím, které se dostávalo na stůl pouze v nejbohatších domácnostech.
„Výroba perníku bývala zdlouhavá a namáhavá práce, receptury se uchovávaly v tajnosti,“ prozrazuje Dana Oberreiterová z Muzea Vysočiny Jihlava. „Místo vykrajovátek se v minulosti používaly dřevěné formy, do kterých se těsto vtlačilo a po vyklepnutí upeklo. Vzhled perníkářských výrobků se časem měnil. V začátcích se perníky pouze potíraly kvůli lesku, potom se na ně lepily obrázky, říkanky a vzkazy, dnes se zdobí bílkovou polevou.“
O tom všem se dozvíte při návštěvě výstavy nazvané Mouka+med+pepř=Peprník / Perník v pobočce jihlavského Muzea Vysočiny v Třešti. Uvidíte staré dřevěné perníkové formy ze sbírek muzea, perníčky vytlačované z dřevěných forem a perníkovou chaloupku pro děti.
Kde se výstava Mouka+med+pepř koná?
Třešť
Pobočka Muzea Vysočiny Jihlava
Schumpeterův dům
Rooseweltova 462/6
Kraj Vysočina
Datum a vstupné
5. prosince 2023 – 2. února 2024
Otevírací doba
úterý až pátek: 9.00–12.00 a 13.00–16.30
sobota a neděle: 10.00–12.00 a 12.30–17.00
Kontakty
Tel.: +420 739 480 839
E-mail: matulova@mvji.cz
Web: https://mvji.cz/