Aviatická pouť v Pardubicích: Prožijte letecký svátek plný vzrušení a zážitků na nebi i na zemi!

Aviatická pouť v Pardubicích
Aviatická pouť v Pardubicích patří k nejvýznamnějším přehlídkám letectví a letecké akrobacie v Česku. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Na pardubickém letišti se 1. a 2. června 2024 uskuteční již 32. ročník Aviatické pouti, jedné z nejvýznamnějších leteckých show ve střední Evropě. Tato akce, která je skvělým zážitkem pro celou rodinu, nabídne bohatý letecký i pozemní program plný adrenalinu a zábavy pro děti i dospělé.

Letecká akrobacie s hvězdnými jmény

Akrobatické létání bude opět jedním z vrcholů celé přehlídky. Čtyřčlenná formace Flying Bulls Aerobatics Team oslaví deset let vystupování na letounech Xtreme Air XA42 a předvede synchronizované akrobatické prvky, které nikdo jiný na světě neumí.

Po patnácti letech se vrací do Pardubic legendární maďarský pilot Péter Besenyei s akrobatickým speciálem Corvus Racer 540. Tento muž změnil vnímání letecké akrobacie díky soutěži letadel mezi pylony, známé jako Red Bull Air Race.

Aviatická pouť v Pardubicích
Letecká akrobacie. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Chybět nebude ani český akrobat Martin Šonka, vicemistr světa a mistr Evropy, který vystoupí na speciálu Extra 300SR a cvičném letadle Z-142C AF. Mistrovskou pilotáž na Zlinu Z-50LX předvede dvojnásobný mistr světa a Evropy Petr Jirmus. A jako zlatý hřeb akrobatických ukázek se můžete těšit na legendární vrtulník Bo 105 v podání Felixe Baumgartnera, který se proslavil skokem z výšky 39 kilometrů v roce 2012.

Rivalové z druhé světové války

Milovníci historických letadel si přijdou na své při letových ukázkách americké stíhačky North American P-51 D Mustang a německého proudového letounu Messerchmitt Me 262, které se střetávaly na konci druhé světové války. Tyto historické stroje připomenou dramatické chvíle vzdušných soubojů nad územím tehdejšího Protektorátu.

Aviatická pouť v Pardubicích
Válečné scény. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Scény jak z válečných a akčních filmů

Na ploše pardubického letiště se odehrají velkoprostorové válečné scény. Největší z nich bude ukázka z války ve Vietnamu, při které americký bitevní vrtulník AH-1 Cobra zaútočí na pozice Vietkongu.

Chybět nebudou ani scény z první světové války s replikami stíhacích dvouplošníků, včetně vzdušných soubojů a pyrotechniky. Návštěvníci se také mohou těšit na simulace situací, jako je potlačení vzpoury vězňů nebo slaňování záchranáře se psem.

Aviatická pouť v Pardubicích
Gripeny. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Přehlídka české armády

Armáda ČR se bude prezentovat v rámci pozemního i leteckého programu. Vedle letadel a vrtulníků z různých základen se představí i technika pozemního vojska a vojenských hasičů. Největším vojenským letadlem na akci bude dopravní dvoumotorový stroj CASA C-295, který spolu s dvojicí letounů JAS-39 Gripen zahájí slavnostní průlet. Po průletu z letounu CASA vyskočí parašutisté a návštěvníci si budou moci prohlédnout tento stroj i zevnitř. Nebude chybět ani sólová ukázka letadla Gripen.

Aviatická pouť v Pardubicích
Aviatická pouť v Pardubicích. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Oslava Dne dětí

Aviatická pouť je ideální příležitostí pro oslavu Mezinárodního dne dětí. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na řadu soutěžních stanovišť, kde si vyzkouší své fyzické schopnosti a znalosti. Vedle netradičních úkolů se děti seznámí s bezpečnostními složkami, vyzkouší si usednout do hasičského vozu, sanitky nebo na policejní motocykl. Hravou formou se naučí zvládat krizové situace a základy první pomoci. Soutěže probíhají denně od 9 do 16 hodin, hlavní cenou je letecký zájezd, mezi dalšími cenami jsou vyhlídkový let vrtulníkem nebo modely letadel.

Aviatická pouť v Pardubicích
Aviatická pouť v Pardubicích. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Milovníci dobrodružství mohou zkusit štěstí v aviatické únikovce „Letíme s Kašparem“, kde hlavní výhrou je seznamovací let pro jednu osobu. Poprvé se na akci objeví i legendární Krakonoš, který se bude fotografovat s návštěvníky u historického letounu Blériot.

Pilotem na zkoušku

Po oba dny od 8 do 11.30 hodin si můžete prohlédnout Pardubice a okolí z ptačí perspektivy během seznamovacích letů se dvěma vrtulníky společnosti Heli Czech. Pokud si na skutečný let netroufáte, můžete si ho vyzkoušet virtuálně v hangáru č. 9 prostřednictvím VR brýlí. Na simulátorech si můžete zkusit pilotovat různé letouny, včetně proudových stíhaček F-14, F-16 a F-18, válečných legend P-51 Mustang a Spitfire nebo bojového vrtulníku Mi-24. Další fantastickou atrakcí bude simulátor přistání na střeše mrakodrapu Burj Al Arab, který připravil Red Bull.

Aviatická pouť v Pardubicích
Aviatická pouť v Pardubicích. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Pestrá podívaná i na zemi

Pozemní program nabídne velkoprostorové scény, jako je dobový polní tábor britské RAF z druhé světové války, nablýskané veterány, RC modely, výstavu o československých letcích RAF či ukázky techniky profesionálních i dobrovolných hasičů.

Aviatická pouť v Pardubicích
Polní tábor britské RAF. Zdroj: Sdružení Aviatické pouti

Gastronomické zážitky zajistí dvě gastro zóny a letecká restaurace, kde si návštěvníci mohou pochutnat na mezinárodní kuchyni i tradičních českých specialitách.

Podrobné informace k programu, vstupenkám, časovému harmonogramu a rady, jak se na pardubické letiště dostat, naleznete na webu aviatickapout.cz.

Praktické informace

Místo: Letiště Pardubice, Pražská 179, Popkovice, 530 06 Pardubice
Termín: 1. červen 2024 8:00 – 2. červen 2024 20:00
Základní vstupné: 500 Kč
Dětské vstupné: 100 Kč
Rodinná vstupenka 2 + 2: 1000 Kč

Kontakty

Tel.:+420 466 310 170
E-mail: info@aviatickapout.cz
Web: aviatickapout.cz