V létě do středověku? Penězokazecká dílna, hrad, pohřebiště nebo vesnice

Archeoskanzen Villa Nova. Zdroj: www.villanova.cz
Archeoskanzen Villa Nova. Zdroj: www.villanova.cz

Láká vás tajemný život středověku? Živobytí a lopota ve středověké vesnici i na hradech v lesích, nebo mohylová pohřebiště či penězokazecká dílna? Vydejte se na výlet s Fajnvylety.cz a prozkoumejte našich 6 tipů v malebné přírodě

Archeoskanzen Villa Nova: Život vesničanů ve středověku

Archeoskanzen Villa Nova v Uhřínově vám odpoví na to, jaký byl život ve středověké kolonizační vesnici. I to byl totiž středověk. Nejen gotické hrady a rytíři ve zbroji jedoucí na bujném oři.

Archeoskanzen Villa Nova
Archeoskanzen Villa Nova. Zdroj: www.villanova.cz

Vykročte po stopách středověku i pravěku na hrad Lopata a k mohylovým pohřebištím

Uprostřed hlubokých lesů na Plzeňsku u obce Šťáhlavy se na strmém skalisku ukrývá romantický hrad Lopata. Pojďte nahlédnout do jeho ruin, historie i do malebného přírodního parku Kornatický potok cestou po naučné stezce západočeského archeologa F. X. France.

Most přes příkop u zříceniny hradu Lopata v Plzeňském kraji. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zriceniny.cz

Hrad Starý Herštejn v srdci Českého lesa je odvěkým strážcem hranice

Na strmém kopci uprostřed hvozdů Českého lesa na Domažlicku se ukrývá hrad Starý Herštejn. Respektive jeho ruiny. Objevte oblíbené místo vycházek a toulek a poznejte přírodu i historii zdejšího regionu. Středověký hrádek, který prošel obnovou, vám díky opravené věži opět nabídne krásný výhled do kraje.

Loupežnický hrad Šaunštejn skrývá tajemná zákoutí!

Tento bývalý skalní hrad Šaunštejn je spíše hrádek. Dnes se k němu dostanete už jen přes několik lávek a žebříků. Cesta to bude náročná, ale nemusíte se bát. S jistou dávkou opatrnosti a vytrvalosti ji určitě zvládnete. Z tohoto hradu se před vámi rozprostře výhled na Vysokou Lípu a okolí, kterému dominuje Růžovský vrch.

Výhled ze skalního hrádku. Zdroj: Region České Švýcarsko
Výhled ze skalního hrádku. Zdroj: Region České Švýcarsko

Navštivte středověký hrad Hauenstein, z něhož se stal zámek

Přijeďte si prohlédnout hrad Hauenstein. Vystoupejte na Bergfritovou věž s výhledem do Krušných a Doupovských hor, sestupte do hradní hodovny v gotickém sklepení nebo zažijte chvíli ticha v zámecké kapli. Hrad je dnes veřejnosti přístupný a nabízí vám toho ještě mnohem více.

Zdroj: Horní hrad

Koněpruské jeskyně: Poznejte místo tajné středověké penězokazecké dílny

Pojďte s námi prozkoumat nejdelší jeskynní systém v Čechách starý desítky milionů let – Koněpruské jeskyně. Najdete je uvnitř návrší Zlatý kůň v Českém krasu, krajině plné malebných zákoutí a rozeklaných skal. Vstoupíte například do tajné středověké penězokazecké dílny a poznáte fascinující a unikátní výzdobu ukrytou v podzemí.

Koněpruské jeskyně v okrese Beroun. Foto: Antonín Skryja