Pálavské vinobraní: Víkend, na který nezapomenete!

Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.
Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.

S příchodem září se Mikulov opět promění v největší dějiště oslav úrody a sklizně vinné révy v České republice. Od 6. do 8. září 2024 bude toto malebné město hostit 77. ročník Pálavského vinobraní – události, která kombinuje vše, co dělá jižní Moravu tak výjimečnou: vynikající víno, bohatý kulturní program, historické tradice a neodolatelnou atmosféru.

Víno jako ústřední téma

Pálavské vinobraní je svátkem vína v pravém slova smyslu. Všude, kam se podíváte, narazíte na stánky nabízející to nejlepší z místní produkce. Vyvrcholením vinařské části festivalu je Národní soutěž vín mikulovské podoblasti, která se koná v hlavním sále mikulovského zámku. Tato prestižní akce přináší nejen soutěž mezi nejlepšími vinaři, ale také možnost veřejné degustace. Více než 600 vzorků čeká na to, až je návštěvníci ochutnají a objeví skryté poklady moravských vinic.

A pokud vám to stále nestačí, zavítejte do vinařského městečka na Kapucínské ulici, kde můžete podpořit více než 20 regionálních vinařů a ochutnat jejich jedinečné produkty.

Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.
Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.

Setkání s bohem vína

V Kapucínské ulici na vás čekají stánky, kde si můžete vychutnat různé druhy vín, burčáků a moravské kulinářské speciality. Setkat se tady můžete s bohem vína Bakchem, který vás rozveselí. Oslavnou atmosféru dotvoří tradiční cimbálová hudba a ženské i mužské pěvecké sbory.

Hudba, která vás roztančí

Ale Pálavské vinobraní není jen o víně. Připravte se na pořádnou dávku skvělé hudby! Hlavní pódium v amfiteátru rozzáří hvězdy jako Ewa Farna a David Koller, kteří se postarají o to, že páteční večer zůstane v paměti ještě dlouho. A to je teprve začátek! Během víkendu se můžete těšit na vystoupení dalších skvělých kapel a interpretů, jako je Mig 21, Wohnout, Lenny nebo nestárnoucí Jiří Korn. Kromě moderní hudby však Pálavské vinobraní nabízí i zážitek z tradiční cimbálové muziky, která bude znít ulicemi města po celý víkend.

Podrobný program a přehled všech účinkujících naleznete zde.

Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.
Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.

Tradiční průvod a královská podívaná

Milovníci historie a tradic si přijdou na své během slavnostního královského průvodu, který připomíná osvobození krále Václava IV. z vídeňského vězení na podzim roku 1403. Historický průvod v čele s králem Václavem IV. a královnou, kterou letos bude představovat herečka Alena Antalová, vás přenese zpět v čase do období středověkých slavností. Ulice města ožijí rytířskými souboji, kejklíři a řemeslníky, kteří vám předvedou své umění. Připojte se k této jedinečné podívané, kde se snoubí historie s živou atmosférou současného města.

Zábava pro celou rodinu

Na Pálavské vinobraní se mohou těšit i ti nejmenší. Pro děti je připraven bohatý program plný pohádek, historických her, soutěží a řemeslných dílen. V didaktických dílnách na zámku si mohou vyzkoušet hrnčířství, výrobu mincí a další tradiční řemesla. Kozí hrádek pak nabídne celodenní program plný dobrodružství pro malé i velké.

Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.
Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.

Poznejte vinařství skrze hru

Dospělí a starší děti mají možnost proniknout do světa vinařství a ochutnávek v rámci vzdělávacího programu Po stopách vinaře, který proběhne v Sala Terrena v sobotu a neděli. Tento program zahrnuje interaktivní soutěže, během nichž se účastníci dozvědí zajímavosti o vinohradnické práci, procesu výroby vína a místních folklorních tradicích.

Vyzkoušejte si tradiční zpracování hroznů

Na zámecké terase u Udírenské věže si během celého víkendu můžete vyzkoušet, jak se hrozny zpracovávají tradičními metodami – od ručního mlýnku až po mechanický lis. Zapojte se do procesu, ochutnejte čerstvě vylisovaný mošt, který si můžete i zakoupit. Můžete jej pak doma popíjet pro zdraví nebo si z něj doma vyrobit vlastní burčák.

Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.
Pálavské vinobraní. Zdroj: Mikulovská rozvojová, s. r. o.

Objevte kouzlo Mikulova

Během vinobraní ožije celý Mikulov – nejen náměstí a uličky, ale i celý zámek, kde se kromě degustací můžete zúčastnit komentovaných prohlídek. Historie se spojí s vinařskou tradicí v prostředí, které si zamilujete na první pohled.

Jak se dopravit tam i nazpět

Na Pálavské vinobraní doporučujeme vyrazit veřejnou dopravou. Odpadnou starosti s parkováním a večerní zpáteční cestou. V době konání Pálavského vinobraní budou posíleny vlakové i autobusové linky zajišťující zdarma dopravu na vinobraní i z vinobraní, včetně nočních rozvozů návštěvníků do vybraných okolních obcí. V časech vysoké poptávky pojedou až každých dvacet minut. Pro přepravu můžete využít také smluvní taxi.

Informace k hromadné dopravě naleznete zde.

Praktické informace

Místo konání: Mikulov, Náměstí 158/1, areál zámku a další místa
Datum: 6. září 2024 – 8. září 2024
Vstupné jednodenní v pátek a sobotu: 800 Kč
Vstupné jednodenní v neděli: 300 Kč
Permanentka: 1200 Kč
Zdarma: děti do 12 let včetně, držitelé průkazu ZTP/P

Kontakt na pořadatele

Tel.: +420 724 987 900
E-mail: marketing@mikulovskarozvojova.cz
Web: www.palavske-vinobrani.cz