Výlety na hrady a zámky: Středověk nebo romantické a malebné zámky?

Zámek Ratibořice. Zdroj: NPÚ
Zámek Ratibořice. Zdroj: NPÚ

Královéhradecký kraj a jeho památky lákají k podzimním toulkám. Vydejte se do tajemného středověku na hrad Vízmburk, zámek Ratibořice, Náchod a Hrádek u Nechanic. Výlet si naplánujte do 3. listopadu a hezky si ho užijte. 

Navštivte Vízmburk a poznejte příběh ztraceného hradu v Podkrkonoší

Vydejte se na zříceninu středověkého hradu Vízmburk, kdysi mocného hradu nad údolím Úpy v Havlovicích. Tajemný a pověstmi opředený hrad se na dlouhá staletí ztratil. Nenechte si ujít jeho znovuzrození a udělejte si výlet k památce, kterou pod lesním porostem a příkrovem suti odkryli archeologové. Výlet si naplánujte do 3. listopadu 2024. 

První návštěvníci obdivují zrekonstruovaný hrad Vízmburk. Zdroj foto: Sdružení pro Vízmburk, z. s.
První návštěvníci obdivují zrekonstruovaný hrad Vízmburk. Zdroj foto: Sdružení pro Vízmburk, z. s.

Babiččino údolí a zámek Ratibořice jsou výletem do dětství

Zavítejte spolu s námi do světa Boženy Němcové. Staré Bělidlo, mlýn i malebný zámek jsou ikonickými místy Babiččina údolí, která vás pohladí po duši a přenesou do dob dávno minulých. Přidejte se k Barunce a zažijte na okamžik ten klid i dětskou radost a to do 3. listopadu 2024.

Babiččino údolí – zámek Ratibořice. Foto: Flickr.com / Herbert Frank
Babiččino údolí – zámek Ratibořice. Foto: Flickr.com / Herbert Frank

Zámek Náchod zve do půvabných interiérů, zahrady a věže

Poznejte Královéhradecký kraj a jeho památky. Objevte při toulkách krajem příběh zámku, který nepřestal být i hradem. Zámek Náchod je jednou z nejvýznamnějších památek v České republice. Svou historii začal psát v polovině 13. století, kdy na jeho místě stál hrad. Dnes je z náchodského zámku, k němuž náleží také zámecká zahrada, nepřehlédnutelná dominanta města Náchod. Přijďte nahlédnout do minulosti prostřednictvím nádherných interiérů, ale také při kulturních akcích a výstavách, které oživují jeho historické prostory.

Královéhradecký kraj památky
Zdroj: Státní zámek Náchod

Zámek Hrádek u Nechanic šokuje cyklem lidských nemocí

Vydejte se za kouskem Anglie do malebné krajiny východních Čech. Romantický zámek Hrádek u Nechanic ukazuje nejen britskou architektonickou školu, ale také mnoho vymožeností a kuriozit. Čeká vás nejen neobvyklý soubor obrazů, ale také ledárna, hodinová věž, zlatý pokoj či elektrické rozvody z 19. století.

Královéhradecký kraj památky
Zámek Hrádek u Nechanic. Foto: Flickr.com / Herbert Frank