Velkolepá betlémská podívaná v Muzeu hraček Stuchlíkovi. Něco takového jinde neuvidíte

Vánoční výstava betlémů v Muzeu hraček Stuchlíkovi
Vánoční výstava betlémů v Muzeu hraček Stuchlíkovi. Zdroj: Muzeum Hraček Stuchlíkovi

Chcete se příjemně naladit na předvánoční atmosféru? Pak si nenechte ujít unikátní výstavu historických i novodobých betlémů, kterou od 1. prosince pořádá Muzeum hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.

Při návštěvě Muzea hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově můžete od 1. prosince zhlédnout kromě hraček i rozsáhlou expozici betlémů výtvarníka a betlémáře Ondřeje Vávry. Jeho sbírka čítá kolem 500 kusů z nejrůznějších materiálů. V adventním a vánočním období již pátým rokem v různých obměnách vystavuje v Muzeu hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.

Nevídaná škála

V letošním roce se expozice zaměřuje na rozměrné betlémy z nejrůznějších materiálů. K vidění budou betlémy vyřezávané ze dřeva, tlačené papírové betlémy ze zaniklé tiskárny ve Vejprtech, betlémy z papírmašé, keramiky, kukuřičného šustí, z textilu a spousta dalších zajímavých materiálů, včetně perníku nebo vlašských ořechů. Většina betlémů má úctyhodné rozměry. Nebudou chybět ani ty papírové, ale v menší míře.

Vánoční výstava betlémů v Muzeu hraček Stuchlíkovi
Vánoční výstava betlémů v Muzeu hraček Stuchlíkovi. Zdroj: Muzeum Hraček Stuchlíkovi

Betlémské perly

Z vystavených exponátů si zvláštní pozornost zaslouží Venkovský betlém stavěný v třešťském stylu, na kterém se podílí několik řezbářů (O. Vávra, V. Pulda a J. Vondráčková). Betlém se stále rozšiřuje.

Dále stojí za zmínku několik betlémů Kralických stavěcích i skříňkových, velký historický dřevěný betlém neznámého původu z meziválečného období. Z těch zahraničních budou nejatraktivnější jistě dva betlémy, a to velké chrámové jesle z Itálie nebo betlém z Betléma, vyřezávaný z překrásného olivového dřeva.

Kromě Ondřeje Vávry bude svoji tvorbu na výstavě prezentovat i majitel muzea Radek Stuchlík. A připraveno je i jedno velké překvapení. Byly dokončeny Bydžovské jesličky. Malé figurky byly posunuty do pozadí a přední scéna byla celá nově vyřezána a osazena 15 cm velkými figurkami. Vznikla tak větší perspektiva, a návštěvníci tedy můžou v betlému obdivovat kromě děje svaté noci hned několik scén z venkovského života.

Vánoční výstava betlémů v Muzeu hraček Stuchlíkovi
Vánoční výstava betlémů v Muzeu hraček Stuchlíkovi. Zdroj: Muzeum Hraček Stuchlíkovi

Noční prohlídky

Těšit se můžete i na noční prohlídky muzea hraček. V rámci nich si můžete po setmění prohlédnout jak vystavené hračky, tak i betlémy, a zažít v muzeu pravou vánoční atmosféru s výzdobou, svařákem, čajem a cukrovím. Noční prohlídky se uskuteční ve dnech 12., 8. a 15. 12. 2023 od 18 hodin do 22 hodin.

Kde se výstava betlémů koná?

Muzeum hraček Stuchlíkovi
U Mlýna 1437
504 01 Nový Bydžov

Královéhradecký kraj

Datum a vstupné

1. prosince 2023 10.00 – 22. prosince 2023 16.00

Otevírací doba
Vždy od úterý do soboty od 10 hodin do 16 hodin

Cena: 90 Kč
Snížená cena: 70 Kč

Kontakty

Tel.: +420 608 985 477
E-mail: muzeumstuchlikovi@seznam.cz
Web: www.muzeumhracekbydzov.cz